Proefavond wijnmakers 1 december

Vrijdag 1 dec. j.l. zijn de wijnmakers voor de laatste keer dit jaar in de proostenkelder bij mekaar gekomen om zelfgemaakte wijnen van de leden te proeven en te beoordelen.We hadden de volgende wijnen op tafel staan: een berkenwijn van 2013; Johanniter 2015 3x; Phoenix.2015; Rulander 2015; Solaris 2015; Regent 2015; Merlot 2015. Leon Millot2015 en als afsluiter een notenport van kersenwijn ook uit 2015. Aan de hand van een kenmerkenlijst van de gepresenteerde wijnen kon geroken en geproefd worden of de wijnen overeenkomstig de aangegeven kenmerken waren. Het bleek dikwijls moeilijk te zijn die aroma’s te lokaliseren. Al met al een geslaagde avond waarbij de aanwezigen toch weer wat konden opsteken over geuren en smaken van wijn. Klik hier voor nadere info.Recepten e.d. lezing dec. 2017

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Proefavond wijnmakers 1 december

Bottelavond 3 november cursusbier van 7 oktober

Posted in Brouwen publiek | Reacties uitgeschakeld voor Bottelavond 3 november cursusbier van 7 oktober

Het gebruik van de pc voor het maken van wijn

Aanwezig: 13 leden incl. een introduce.
Na de koffie gaf Ben een lezing over het gebruik van de pc voor het maken van wijn. Hij gaf aan dat er vanavond een tweetal programma’s behandeld zouden worden:
a) een modelspreadsheet op basis van Excel waarbij het programma na het ingeven
van de gemeten zuurgraad, het Öchsle gehalte, de hoeveelheid sap en vervolgens de gewenste zuurgraad en alcoholgehalte , een overzicht wordt zichtbaar gemaakt wat er nodig isom het gewenste resultaat van de wijn te verkrijgen. (zie bijlages)
densiteitstabel
werkblad wijnmaken Leon Millot
In een korte pauze kregen de aanwezigen de gelegenheid om alvast van enkele ELC wijnen uit de kelder te proeven.
b) vervolgens werd een demo gegeven over het gebruik en mogelijkheden van Vinumanager. Dit programma biedt veel meer mogelijkheden voor het berekenen van sap, (diverse sappen zijn vermeld) tot wijn, mengen van in totaal 4 sappen tot wijn en tot hooggradige wijn. Al met al biedt dit programma de wijnmaker voldoende mogelijkheden om te komen tot een drinkbare wijn. Uitgangspunt moet echter zijn: gezonde en kwalitatieve goede vruchten. Het programma is een hulpmiddel, niet meer dan dat. Klik hier voor link om het programma te downloaden
http://www.vinumanager.com/oldsite/
Vervolgens werden de overige kelderwijnen geproefd met wat kleine hapjes en konden de aanwezigen met elkaar van gedachten wisselen over zaken die hun specifieke aandacht hadden.
Rond kwart over 10 werd alles opgeruimd en de kelder achter gelaten zoals die aangetroffen was.

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Het gebruik van de pc voor het maken van wijn

Verwerken rode wijn: Rondo en Monarch


Klik op de foto voor een vergroting!
Voor het verslag van de oogst klik hier

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Verwerken rode wijn: Rondo en Monarch

Verslag Appelpersdag 2017

Zaterdag 14 oktober, Ut Knulles Hilleshagen 112, Appelpersdag
Rond 9.30 zouden we beginnen met de werkzaamheden voor het persen. De appels , ruim 1000 kg., waren al in het begin van de week gebracht op het adres van Paul en Tini. Evenals de voorgaande jaren waren het weer mooie gezonde appels. Aanwezig waren een tiental afnemers en nog enkele leden die de handen uit de mouwen staken.
Rond 10.00 uur was alles zo ver dat de appels in het sulfietbad gewassen konden worden en vervolgens schoon en proper in de schredder tot pulp gemalen werden. De pulp werd direct geperst in een van de 4 persen, 2 van het gilde en een dubbele met perslucht, van Jo. Die voorziening trok direct de aandacht van de leden. Het was mooi om te zien hoe gelijkmatig de pers zijn werk deed.
Rond een uur of elf was het tijd voor koffie en vlaai, klaargezet en verzorgd door Carolien. Het kostte moeite om de werkers weer achter de appels en de persen te krijgen. Gelet op het geringe aantal kilo’s, werd voorzichtig en clean gewerkt. De appels zagen er uitstekend uit, maar de zomer van 2017 had het laten afweten waardoor de suikers een alcohol van 5.2 % brachten en met een zuur van 9 gr. per l. hadden we gehoopt op een hogere opbrengst aan sap. Gemiddeld haalden we iets meer 50 % aan sap uit de appels, hetgeen voor sommige leden een tegenvaller werd.
Rond 13 uur was het tijd om de inwendige mens aan het werk te zetten. Ik had gedacht dat men tevreden zou zijn met de broodjes en beleg, bleek ik toch de soep te zijn vergeten. Shame shame from me.
Desondanks konden toch de krachten verzameld worden om de appels veder te verwerken. Al gauw bleek toen dat toen de appels verwerkt waren , we een 120 kg. te kort kwamen. Dit zal het raadsel blijven van 14 okt. 2017. We snapten er niks van. Het tekort zal inhouden dat er nog appels gekocht moesten worden om het tekort aan te vullen. Ter geruststelling: de appels zijn vandaag, zaterdag alsnog geleverd en zullen morgen dan tot sap/ wijn gemaakt worden.
Al met al wil ik de deelnemers aan de appelpersdag dank zeggen voor hun medewerking en er van uitgaan, dat we deze traditie de komende jaren kunnen blijven voortzetten, te beginnen met 2018.
Ben Jaspers
Zie hier het filmpje.

.

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Verslag Appelpersdag 2017

1 ste Clubbrouwdag 7 oktober 2017 in Vijlen

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor 1 ste Clubbrouwdag 7 oktober 2017 in Vijlen

De nieuwe vinificatie en hulpstoffen

Vrijdag 6 oktober hield Ed Montforts voor een 20 tal leden een zeer boeiende en informatieve lezing over de nieuwe vinificatiemethode en hulpstoffen die daarbij gebruikt kunnen worden. Dit alles in het kader van ons streven om een zo’n goed mogelijk produkt te maken.
De toegezegde informatie staat hier
De nieuwe vinificatie en de hulpstoffen 2017 6 oktober Entre les Collines.
Informatie hulpstoffen 2017
Informatie professionele gisten 2017 word

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor De nieuwe vinificatie en hulpstoffen

Goede oogst witte druiven

Zaterdag 30 september was de pluk van de witte druiven in de Elc wijngaard gepland om 10.00 uur.
Door het slechte weer moesten we dit uitstellen naar 13.00 uur. Door het slechte weer moest er tussentijds geschuild worden in de bus van Jos.

Zoals de foto laat zien stonden de druiven er prima bij.
Er werden zo’n 100kg druiven geoogst, die ter plekke ontsteeld en gekneusd werden. Het sap wordt door Ger Cobben verwerkt tot wijn.




Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Goede oogst witte druiven

Nieuwe ELC brouwrecepten

Nieuwe ELC brouwrecepten

  • Bavariabok
  • Belgisch Blond
  • Blauwe Chimay (kloon)
  • Brave Broeder
  • English Ale
  • Ezelenbok
  • Frens’ Tripel Karmeliet
  • Fruitbier KIWI
  • Gerards Weizen
  • Gouden Carolus (kloon)
  • Gouden Carolus Hopsinjoor
  • IPA
  • Kastanjebier
  • Porter
  • West-Vleteren
  • Winterbier

Ga naar ELC brouwrecepten

 

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe ELC brouwrecepten

Zaterdag 14 oktober appelpersdag. Bezoekers zijn welkom.

A.s. zaterdag 14 okt. gaan we zoals vanouds voor de oudere leden en nieuw voor de jongere leden weer appels persen voor sap en appelwijn of iets anders, zoals cider of calvados. Niet dat ik van dat laatste weet hoe je het moet maken, wel hoe je het moet drinken, maar dat is een ander verhaal. 

Omdat we dus nu de datum weten, kan de inschrijving/ aanmelding voor zowel de appels alsook een workshop appelsap maken uitgesteld worden tot uiterlijk 23 september.

Het sap wordt gemaakt van kroët-(veilingappels die niet door de schifting komen), dus geen valfruit.
Bezoekers zijn welkom om kennis te maken met het procede om appelwijn te maken.

Het adres van de dag: Paul Hofman, Ut Knulles, Hilleshagerweg 112 6281 AH Mechelen. Parkeergelegenheid is aanwezig.

 

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Zaterdag 14 oktober appelpersdag. Bezoekers zijn welkom.