1 ste Clubbrouwdag 7 oktober 2017 in Vijlen

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor 1 ste Clubbrouwdag 7 oktober 2017 in Vijlen

De nieuwe vinificatie en hulpstoffen

Vrijdag 6 oktober hield Ed Montforts voor een 20 tal leden een zeer boeiende en informatieve lezing over de nieuwe vinificatiemethode en hulpstoffen die daarbij gebruikt kunnen worden. Dit alles in het kader van ons streven om een zo’n goed mogelijk produkt te maken.
De toegezegde informatie staat hier
De nieuwe vinificatie en de hulpstoffen 2017 6 oktober Entre les Collines.
Informatie hulpstoffen 2017
Informatie professionele gisten 2017 word

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor De nieuwe vinificatie en hulpstoffen

Goede oogst witte druiven

Zaterdag 30 september was de pluk van de witte druiven in de Elc wijngaard gepland om 10.00 uur.
Door het slechte weer moesten we dit uitstellen naar 13.00 uur. Zoals de foto laat zien stonden de druiven er prima bij.
Er werden zo’n 100kg druiven geoogst, die ter plekke ontsteeld en gekneusd werden. Het sap wordt door Ger Cobben verwerkt tot wijn.




Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Goede oogst witte druiven

Nieuwe ELC brouwrecepten

Nieuwe ELC brouwrecepten

  • Bavariabok
  • Belgisch Blond
  • Blauwe Chimay (kloon)
  • Brave Broeder
  • English Ale
  • Ezelenbok
  • Frens’ Tripel Karmeliet
  • Fruitbier KIWI
  • Gerards Weizen
  • Gouden Carolus (kloon)
  • Gouden Carolus Hopsinjoor
  • IPA
  • Kastanjebier
  • Porter
  • West-Vleteren
  • Winterbier

Ga naar ELC brouwrecepten

 

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe ELC brouwrecepten

Zaterdag 14 oktober appelpersdag. Bezoekers zijn welkom.

A.s. zaterdag 14 okt. gaan we zoals vanouds voor de oudere leden en nieuw voor de jongere leden weer appels persen voor sap en appelwijn of iets anders, zoals cider of calvados. Niet dat ik van dat laatste weet hoe je het moet maken, wel hoe je het moet drinken, maar dat is een ander verhaal. 

Omdat we dus nu de datum weten, kan de inschrijving/ aanmelding voor zowel de appels alsook een workshop appelsap maken uitgesteld worden tot uiterlijk 23 september.

Het sap wordt gemaakt van kroët-(veilingappels die niet door de schifting komen), dus geen valfruit.
Bezoekers zijn welkom om kennis te maken met het procede om appelwijn te maken.

Het adres van de dag: Paul Hofman, Ut Knulles, Hilleshagerweg 112 6281 AH Mechelen. Parkeergelegenheid is aanwezig.

 

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Zaterdag 14 oktober appelpersdag. Bezoekers zijn welkom.

Halsoverkop oogsten in ELC wijngaard

De ELC wijngaard is met het plaatsen van een reclamebord  duidelijk herkenbaar voor de voorbijganger.

Dit neemt niet weg dan druiven telen een kwestie van vallen en opstaan is; zie onderstaand verslag van onze coördinator wijnmaken

“Verder wil ik ingaan op de grote schrik toen we 14 dagen geleden ontdekten dat de Rondo’s al voor een deel ten prooi waren gevallen aan de”ëileg-lust” van de suzukivlieg. Meer dan 1/3 van de oogst kon als verloren worden beschouwd. We besloten inderhaast om op zondag ochtend direct te gaan oogsten. hetgeen we ook met meerdere leden hebben gedaan. Omdat op de monarch sporen van meeldauw waren aangetroffen hebben we die ook geoogst. Die hadden een gewicht van rond de 40 kg.

Afgesproken was, om van de Rondo’s een rosë te maken en de Monarch gewoon een pulpgisting te geven.

De Rondo’s zijn na de oogst direct ontsteeld en gekwetst en met een dubbele portie sulfiet en pecto-enzym behandeld en na 3 uur geperst. Vervolgens heb ik, om grotere azijnzuurinfecties te voorkomen, de ongeveer 10 liter overgebleven sap gepasteuriseerd: 30 minuten op 600 C.

Na het afkoelen heb ik de PH: 3.8, Zuur: 9 en öchsle 55 gemeten. Deze waarden waren niet verontrustend, dus zoals gebruikelijk voorgeklaard, een giststarter gemaakt van het sap. De starter kwam maar langzaam op gang. Een teken aan de wand zoals later bleek, maar met een andere gist kwam er toch leven in het glas. De giststarter toegevoegd aan de most en afwachten wat er zou gebeuren. Niets dus.!

We zijn inmiddels 3 dagen verder en een nieuwe giststarter gemaakt, nu met 2 l. sap, gistvoeding + suiker en na een paar uur een nieuwe ruime portie gist er aan toegevoegd. Hoerrah, na 2 uur was er al een dikke schuimlaag op de gist. Vervolgens gedurende enkele dagen de most met porties van 2 l. toegevoegd aan de giststarter. Bij elke portie most 2 gr. gistvoeding en 100 gr. suiker als toegift gegeven. Na 5 dagen was alles bijeengevoegd en:  het bleef gisten, niet uitbundig maar gestaag. Nu afwachten wat de toekomst brengt.

Voor wat betreft de Monarch was er minder gevaar.

De waarden waren: PH 3.7, Zuur 8.5 en öchsle 50. Het óchsle was niet bemoedigend, maar ik moet zeggen dat de pulpgisting welliswaar traag op gang kwam maar met de gebruikte gistvoeding en suiker was er na zo’n dag of drie een behoorlijke gisting op gang gegaan. Elke dag de hoed gedompeld en de kleur werd elke dag krachtiger.

Gisteren vond ik het tijd om te gaan persen en had ik de volgende waarden:

zuur:6.6 , öchsle:1020 , alcohol:9″

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Halsoverkop oogsten in ELC wijngaard

Opening Seizoen 2017-2018 (1 september) in Meerssen.

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Opening Seizoen 2017-2018 (1 september) in Meerssen.

Opening ELC seizoen 2017 – 2018 (zondag 26 augustus 2017 BBQ)

Op zondag 26 augustus werd het ELC-seizoen 2017-2018 geopend met een BBQ te Mechelen.

Een 20-tal leden had gehoor gegeven aan de uitnodiging van het bestuur om deel te nemen.
De BBQ werd wederom gehouden op de prachtige locatie in Hilleshagen van Paul en Tiny Hofman van ’t Knulles.
Tussen 13.30 en 14.00 uur werd iedereen welkom geheten.
In allereerste instantie werd genoten van het geweldige uitzicht aldaar over het typisch Limburgse landschap met een stuk vlaai en een kop koffie.
Na de koffie en een kort welkomstwoord van Ben werd om 14.30 uur opgebroken voor een wandeling door deze prachtige omgeving rond en door Mechelen.
Degene die niet in “topvorm” waren bleven achter met een kop koffie, een ander kwam om deze reden later.
De wandeling van een 10-tal kilometer door het prachtige landschap werd geleidt door Tiny.
Halverwege werden we door Paul getrakteerd op een verfrissing, voor elk wat wils.
Weer aangekomen in ’t Knulles werden de schoenen gewisseld, de nieuwe aankomers verwelkomt en nagenoten met een drankje.
Met een stralend zonnetje en een temperatuur van 24 graden was dit de perfecte dag om te wandelen, samen te zitten en ervaringen en verhalen uit te wisselen bij een hapje en een drankje.
Even na vijven werd door Paul de BBQ aangezet en na enige tijd kon het eerste vlees voorzien worden van een sausje en aangevuld met salades en stokbrood van Tiny.
Hierna werd het stil, gezien een ieder genoot van al dat lekkers.
Tegen half acht werd deze heerlijke BBQ afgerond met een heerlijk toetje van warme perzik gevuld met bosvruchten en mascarpone door Truus en Ger Moling.
Daarna werd door enkele dames afgeruimd en de afwas verzorgd.
Rond acht uur werd het tijd om weer huiswaarts te keren met een voldaan gevoel over deze prachtige middag.
Ik spreek de hoop uit dat het komende jaar meer leden belangstelling tonen voor ook deze activiteiten die het doel hebben zorg te dragen voor saamhorigheid in de vereniging.
Om de vereniging ook in de toekomst in stand te houden zullen we het toch allemaal samen moeten doen.
Ik en velen met mij hebben een leuke dag gehad, met dank aan Paul en Tiny, Ben en Truus.

Ger Moling

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Opening ELC seizoen 2017 – 2018 (zondag 26 augustus 2017 BBQ)

Bezoek wijngaard van Ger Moling d.d. 13 augustus 2017

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Bezoek wijngaard van Ger Moling d.d. 13 augustus 2017

Pagina ELC wijngaard bijgewerkt

De ELC wijngaard staat er momenteel prima bij. De basis is gelegd in april toen er een aanhanger compost aangebracht. zie foto’s

Posted in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Pagina ELC wijngaard bijgewerkt