Halsoverkop oogsten in ELC wijngaard

De ELC wijngaard is met het plaatsen van een reclamebord  duidelijk herkenbaar voor de voorbijganger.

Dit neemt niet weg dan druiven telen een kwestie van vallen en opstaan is; zie onderstaand verslag van onze coördinator wijnmaken

“Verder wil ik ingaan op de grote schrik toen we 14 dagen geleden ontdekten dat de Rondo’s al voor een deel ten prooi waren gevallen aan de”ëileg-lust” van de suzukivlieg. Meer dan 1/3 van de oogst kon als verloren worden beschouwd. We besloten inderhaast om op zondag ochtend direct te gaan oogsten. hetgeen we ook met meerdere leden hebben gedaan. Omdat op de monarch sporen van meeldauw waren aangetroffen hebben we die ook geoogst. Die hadden een gewicht van rond de 40 kg.

Afgesproken was, om van de Rondo’s een rosë te maken en de Monarch gewoon een pulpgisting te geven.

De Rondo’s zijn na de oogst direct ontsteeld en gekwetst en met een dubbele portie sulfiet en pecto-enzym behandeld en na 3 uur geperst. Vervolgens heb ik, om grotere azijnzuurinfecties te voorkomen, de ongeveer 10 liter overgebleven sap gepasteuriseerd: 30 minuten op 600 C.

Na het afkoelen heb ik de PH: 3.8, Zuur: 9 en öchsle 55 gemeten. Deze waarden waren niet verontrustend, dus zoals gebruikelijk voorgeklaard, een giststarter gemaakt van het sap. De starter kwam maar langzaam op gang. Een teken aan de wand zoals later bleek, maar met een andere gist kwam er toch leven in het glas. De giststarter toegevoegd aan de most en afwachten wat er zou gebeuren. Niets dus.!

We zijn inmiddels 3 dagen verder en een nieuwe giststarter gemaakt, nu met 2 l. sap, gistvoeding + suiker en na een paar uur een nieuwe ruime portie gist er aan toegevoegd. Hoerrah, na 2 uur was er al een dikke schuimlaag op de gist. Vervolgens gedurende enkele dagen de most met porties van 2 l. toegevoegd aan de giststarter. Bij elke portie most 2 gr. gistvoeding en 100 gr. suiker als toegift gegeven. Na 5 dagen was alles bijeengevoegd en:  het bleef gisten, niet uitbundig maar gestaag. Nu afwachten wat de toekomst brengt.

Voor wat betreft de Monarch was er minder gevaar.

De waarden waren: PH 3.7, Zuur 8.5 en öchsle 50. Het óchsle was niet bemoedigend, maar ik moet zeggen dat de pulpgisting welliswaar traag op gang kwam maar met de gebruikte gistvoeding en suiker was er na zo’n dag of drie een behoorlijke gisting op gang gegaan. Elke dag de hoed gedompeld en de kleur werd elke dag krachtiger.

Gisteren vond ik het tijd om te gaan persen en had ik de volgende waarden:

zuur:6.6 , öchsle:1020 , alcohol:9″

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.