Verslag Appelpersdag 2017

Zaterdag 14 oktober, Ut Knulles Hilleshagen 112, Appelpersdag
Rond 9.30 zouden we beginnen met de werkzaamheden voor het persen. De appels , ruim 1000 kg., waren al in het begin van de week gebracht op het adres van Paul en Tini. Evenals de voorgaande jaren waren het weer mooie gezonde appels. Aanwezig waren een tiental afnemers en nog enkele leden die de handen uit de mouwen staken.
Rond 10.00 uur was alles zo ver dat de appels in het sulfietbad gewassen konden worden en vervolgens schoon en proper in de schredder tot pulp gemalen werden. De pulp werd direct geperst in een van de 4 persen, 2 van het gilde en een dubbele met perslucht, van Jo. Die voorziening trok direct de aandacht van de leden. Het was mooi om te zien hoe gelijkmatig de pers zijn werk deed.
Rond een uur of elf was het tijd voor koffie en vlaai, klaargezet en verzorgd door Carolien. Het kostte moeite om de werkers weer achter de appels en de persen te krijgen. Gelet op het geringe aantal kilo’s, werd voorzichtig en clean gewerkt. De appels zagen er uitstekend uit, maar de zomer van 2017 had het laten afweten waardoor de suikers een alcohol van 5.2 % brachten en met een zuur van 9 gr. per l. hadden we gehoopt op een hogere opbrengst aan sap. Gemiddeld haalden we iets meer 50 % aan sap uit de appels, hetgeen voor sommige leden een tegenvaller werd.
Rond 13 uur was het tijd om de inwendige mens aan het werk te zetten. Ik had gedacht dat men tevreden zou zijn met de broodjes en beleg, bleek ik toch de soep te zijn vergeten. Shame shame from me.
Desondanks konden toch de krachten verzameld worden om de appels veder te verwerken. Al gauw bleek toen dat toen de appels verwerkt waren , we een 120 kg. te kort kwamen. Dit zal het raadsel blijven van 14 okt. 2017. We snapten er niks van. Het tekort zal inhouden dat er nog appels gekocht moesten worden om het tekort aan te vullen. Ter geruststelling: de appels zijn vandaag, zaterdag alsnog geleverd en zullen morgen dan tot sap/ wijn gemaakt worden.
Al met al wil ik de deelnemers aan de appelpersdag dank zeggen voor hun medewerking en er van uitgaan, dat we deze traditie de komende jaren kunnen blijven voortzetten, te beginnen met 2018.
Ben Jaspers
Zie hier het filmpje.

.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.