Het gebruik van de pc voor het maken van wijn

Aanwezig: 13 leden incl. een introduce.
Na de koffie gaf Ben een lezing over het gebruik van de pc voor het maken van wijn. Hij gaf aan dat er vanavond een tweetal programma’s behandeld zouden worden:
a) een modelspreadsheet op basis van Excel waarbij het programma na het ingeven
van de gemeten zuurgraad, het Öchsle gehalte, de hoeveelheid sap en vervolgens de gewenste zuurgraad en alcoholgehalte , een overzicht wordt zichtbaar gemaakt wat er nodig isom het gewenste resultaat van de wijn te verkrijgen. (zie bijlages)
densiteitstabel
werkblad wijnmaken Leon Millot
In een korte pauze kregen de aanwezigen de gelegenheid om alvast van enkele ELC wijnen uit de kelder te proeven.
b) vervolgens werd een demo gegeven over het gebruik en mogelijkheden van Vinumanager. Dit programma biedt veel meer mogelijkheden voor het berekenen van sap, (diverse sappen zijn vermeld) tot wijn, mengen van in totaal 4 sappen tot wijn en tot hooggradige wijn. Al met al biedt dit programma de wijnmaker voldoende mogelijkheden om te komen tot een drinkbare wijn. Uitgangspunt moet echter zijn: gezonde en kwalitatieve goede vruchten. Het programma is een hulpmiddel, niet meer dan dat. Klik hier voor link om het programma te downloaden
http://www.vinumanager.com/oldsite/
Vervolgens werden de overige kelderwijnen geproefd met wat kleine hapjes en konden de aanwezigen met elkaar van gedachten wisselen over zaken die hun specifieke aandacht hadden.
Rond kwart over 10 werd alles opgeruimd en de kelder achter gelaten zoals die aangetroffen was.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.