Clubbrouwdag Entre-les-Collines 6 oktober 2018

Clubbrouwdag Entre-les-Collines 6 oktober 2018

Op deze zonnige zaterdag zijn vijf (van de zeven) cursisten en een tiental meer ervaren brouwers vanaf 09.15 uur aan de slag gegaan met het brouwen van nieuw bier tijdens deze 1ste clubbrouwdag van seizoen 2018-2019 in Vijlen, hoeve Rott.
De mooie dag begon met een gezellige drukte in de kelder, waar de diverse mouten werden afgewogen en geschroot tot de juiste dikte.
De cursisten brouwden o.l.v. brouwmeester Niels Bazelmans hun cursusbier: een kennismakend blond biertje. Uiteraard maakte men hier en daar enkele beginnersfoutjes: door geanimeerde bierpraat bij een gezellig kopje koffie en een stukje vlaai kon gelukkig op tijd worden ingesprongen als de thermometer in de brouwketel dreigde door te schieten. Het was spannend om de eerste ervaringen op te doen met het filteren en spoelen van de maisch. Getipt werd ook om tijdig de juiste hoeveelheden hop af te wegen en deze op het juiste tijdstip aan de kokende wort toe te voegen. Tussentijds kon “de kunst” afgekeken worden hoe anderen geconcentreerd bezig waren met het brouwen van een Tripel, Sinusbier, tarwebier en bokbier.  Hierbij was de een bezig met brouwen op gas en de ander met elektrische brouwinstallaties, al dan niet geprogrammeerd aangestuurd. De meeste brouwers waren zo ijverig bezig dat sommigen zelfs de middagboterham dreigden te vergeten. Nog voor het koelen van de wort een aanvang nam werd een kratje bier van vorig seizoen op tafel gezet en men liet zich een glaasje zelf gebrouwen gerstenat van ELC goed smaken!
Rond 15.00 uur werd deze mooie brouwdag afgesloten met het afsluiten van de gistvaten en werden afspraken gemaakt voor het overhevelen en bottelen van de eerste brouwproducten van onze cursisten.  Woensdag 17 oktober wacht hen de eerste échteTheorie-avond!

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.