Aanmelden voor de cursus Wijn maken, klik dan hier
Wordt wijn maken ook uw hobby?
Cursus Wijn maken.
Je eigen wijn maken en drinken.
Leer het bij Entre les Collines
Een club enthousiaste en ervaren mannen en vrouwen leren u dit eeuwenoude ambacht.
Cursus bestaat uit 7 dagdelen,
Cursusdata:
donderdag 11 september 2025 (Les 1)
donderdag 9 oktober 2025 (Les 2)
donderdag 13 november 2025 (Les 3)
donderdag 18 december 2025 (Les 4)
donderdag 15 januari 2026 (Les 5)
Leerwijngaard activiteiten (praktijkdagen)
Praktijkdagen: deels in de Leerwijngaard, deels in Mechelen.(onder voorbehoud van omstandigheden) Van de exacte data zijn wij afhankelijk van de natuur.
Zaterdag 20 september 2025: Oogst en oogstfeest
Zaterdag 27 september2025: (Oogst) Persen blauwe ( en witte) druiven
Zaterdag 21 februari 2026: Wintersnoei, cursusaflsuiting en uitreiking certificaten.
PLANNING BASISCURSUS WIJN MAKEN
Les 1: (20.00u – 22.30u)
- Introductie ELC
- Kennismaking (invullen AVG formulieren)
- Geschiedenis van de wijn
- Inleiding wijnbouw, druivensoorten en wijn maken
- Basisuitrusting voor een beginnend wijnmaker (theorie en practicum)
- Logboek aanleggen (theorie en practicum)
- Hygiëne (theorie en practicum)
- De druif (theorie)
- De oogst. Voorbereiding en te gebruiken uitrusting (theorie)
- Druiven proeven (o.a. verschillen tussen wijndruiven en consumptiedruiven)
Oogst en oogstfeest (10.00u – 14.00u)
Uitleg over:
- Kiezen van oogstmoment
- Rijpheid en oogstbaarheid van druiven
- Voorbereiden van de oogst (o.a. gereed stellen van materieel)
- Het oogsten zelf (veiligheid)
- Wat te doen met de geoogste druiven?
Uitvoeren van:
- Proeven en testen van de druiven (Refractometer, Hydrometer en pH meter)
- Controle van te oogsten druiven
- Oogsten van de druiven
- Gebruik kneuzer/ontsteler
- Persen van de druiven
Les 2: (20.00u – 22.30u)
- Herhaling lesstof
- Meten van druivensap, suikergehalte (sm), zuurgraad en zuurgehalte (theorie en practicum)
- Gebruik tabellen (Theorie en practicum)
- Suikergehalte en potentieel alcohol
- Het gistingsproces (rood, wit en rosé) (mousserend en zoet vervolgcursus?)
- Gebruik additieven (sulfiet, (voor)klaringsmiddelen, gistvoedingszout etc)
- Berekenen van toe te voegen additieven
- Bekijken van de diverse additieven
- Gebruik buret en acidometer voor meting zuurgehalte (Blauwloog)
Les 3: (20.00u – 22.30u)
- Herhaling lesstof
- Malolactische gisting
- Zuren, ontzuren en aanzuren
- Verzorging van de wijn na de gisting
Les 4: (20.00u – 22.30u)
- Herhaling lesstof
- Klaring van de wijn
- Filtratie van de wijn
- Bottelen van de wijn
- Flessen, kurken en capsules
- Etiketten en wat moet erop worden vermeld
- Sulfiet en sulfiet meten mbv buret
- Alcohol meten (vinometer)
Les 5: (20.00u – 22.30u)
- Herhaling lesstof
- Wijn proeven en beoordelen
- Fouten in de wijn
- Wijn en spijs
- Vruchtenwijnen
- Alcoholvrije wijnen en wijnen met een laag alcoholpercentage
- Uitleg wintersnoei
- Evaluatie cursus
Wintersnoei (10.00u – 13.00u)
- Uitleg/workshop over toe te passen snoeimethode
- Uitleg opbinden
- (Begeleid) Uitvoeren snoei
- Controle pallisage en bedrading
- (Eventueel) repareren pallisage en bedrading
- Opbinden
- Verzamelen en afvoer snoeiafval
- Uitreiken cursuscertificaat
De cursus (praktijklessen) vindt plaats in Itteren Aanvang 20.00u.
Ons gildelokaal is gevestigd in Maastricht-Itteren:
De Aw Sjaol
Kapelaanstraat 71
6223 HE Maastricht
De kosten voor de cursus bedragen € 105,00 en is inclusief één jaar gratis lidmaatschap van het Gilde.
In maart van elk jaar start het seizoen van de werkzaamheden in de wijngaard. Vaak op dinsdagen en vrijdagen maar in ieder geval elke zaterdagochtend, zijn de leden actief in de wijngaard om het hele proces van groei naar bloei en oogst mogelijk te maken.
Aanmelden voor de cursus Wijn maken, klik dan hier