Bierbrouwen
Is het moeilijk om je eigen bier te brouwen?
Nee het is niet moeilijk maar om lekker bier te krijgen is het goed kennis te hebben van een aantal achterliggende principes.
Wat heb ik thuis nodig om te brouwen?
Veel van de materialen die je bij het brouwen nodig hebt, zijn in de meeste huishoudens wel aanwezig. Voor je eerste brouwsel kun je eventueel van het gilde de ontbrekende attributen lenen. Als je besluit door te gaan met brouwen, dan zijn de volgende materialen wel handig:
> ketel met een inhoud van 25 liter, bijvoorbeeld een inmaakketel.
> gasbrander
> mandfles van 25 liter
> een paar grote emmers van 25 liter.(voor een paar centen verkrijgbaar bij de meeste bakkers)
> thermometer 0 – 100 ° C
> Soortelijk Gewicht meter met maatglas
> Litermaat en wat slangetjes
Alles samen voor een handige snuffelaar op de rommelmarkten voor ongeveer € 50,00 bijeen te sprokkelen. Je kunt het natuurlijk zo luxe maken als je zelf wilt.
De ingrediënten die gebruikt worden voor bier zijn: water, mout, hop en gist. Hiermee kun je eindeloos variëren en een bier maken zoals je zelf wilt.
Van een Witbier tot een Stout.
ELC organiseert jaarlijks een brouwcursus waarin je de fijne kneepjes van het vak leert. De cursus worden in oktober en november gegeven en u kunt zich nog aanmelden.
Voor meer info klik hier! .
Ook kan je bij het Gilde terecht voor de benodigde grondstoffen zoals mouten, enkele hopsoorten, gisten enz.
Daar het bierbrouwen op zich prima in groepsverband is te doen, worden er regelmatig ‘brouwdagen’ georganiseerd. Op zo’n gezamenlijke brouwdag wordt iedereen in de gelegenheid gesteld met zijn eigen materialen bier te brouwen. Wie geen of onvoldoende materialen heeft, geen recept heeft, of andere ontbrekende zaken wordt door het gilde ondersteund en geholpen om tot een goed resultaat te komen. Een brouwdag duurt van ’s morgens tot vroeg in de middag en is een unieke gelegenheid om kennis te maken met deze unieke hobby!